Palvelumme


OMT-Fysioterapia

Kirjainyhdistelmä OMT tulee sanoista Ortopedinen Manuaalinen Terapia, joka tarkoittaa fysioterapian erikoisalaa, joka on erikoistunut tuki – ja liikuntaelimistön fysioterapiaan. Tuki – ja liikuntaelimistöllä puolestaan tarkoitetaan mm. nivel -, selkä -, niska -, hermo -, lihas – ja faskia/kalvorakenteita. OMT – fysioterapia pyrkii em. rakenteiden tutkimiseen sekä näiden toimintahäiriöiden hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

OMT-fysioterapia perustuu asiakkaan tutkimiseen ja kliiniseen päättelyyn eli autamme hoitamaan niin pitkittyneitä kuin juuri alkaneitakin kiputiloja. Asiakkaamme vaihtelevat arkiliikkujasta urheilijaan ja nuorista eläkeläisiin. Terapiamuotoina käytetään esim. manuaalisia tekniikoita ja terapeuttista harjoittelua.  OMT – terapeutti hallitsee erilaisia pehmytkudos-  ja nivelkäsittelyjä, sekä nivelmobilisaatiota että – manipulaatiota. Liikettä normalisoivilla manuaalisilla käsittelyillä sekä ohjatulla ja omatoimisella harjoittelulla helpotetaan tuki- ja liikuntaelimistön toimintahäiriöitä ja ennaltaehkäistään niiden syntymistä.  Tavoitteena  on löytää kipujen taustalla olevia yksilöllisiä syitä ei pelkästään hoitaa oiretta.

Nykytietämyksen valossa terapeuttinen harjoittelu yhdistettynä manuaaliterapiaan on tehokkain tapa tuki – ja liikuntaelinsairauksien hoidossa, toistuvien kipujen ennaltaehkäisyssä sekä kivun kroonistumisen estämisessä.

Lisätietoja SOMTY:n sivuilta. 

 

Akupunktio

Fysioterapeutit käyttävät akupunktuuria lähinnä kivun hoitoon sekä lihasten rentouttamiseen. Yleisimpiä hoitoaiheita ovat niska-hartiaseudun ja selän kiputilat, erilaiset päänsäryt sekä migreeni.

Lisätietoja akupunktuurista

Kinetic Control

Kinetic Control-menetelmä tarjoaa   haastattelun ja erilaisten liikkeenhallinta testien avulla prosessin arvioida häiriintynyttä liikettä ja laatia yksilölliset harjoitteet, joiden avulla pyritään palauttamaan liikkeen normaali hallinta ja kivun lievitys. Harjoitteet ovat helposti kotona toteutettavia. KC yhdistettynä manuaaliterapiaan antaa hyvän lähtökohdan asiakkaan kuntoutumiseen ja toistuvien kipujen ennaltaehkäisyyn.

Lue lisää Kinetic Controlista.

Kinesioteippaus

Kinesioteippausta käytetään lievittämään kipua, lisäämään nivelliikkuvuutta, ohjaamaan liikettä tai kehon käyttöä, kohentamaan asento- ja liiketuntemusta sekä optimoimaan lihastoimintaa. Kinesioteipin avulla voidaan vaikuttaa liikkeen laatuun ja rytmiin, ohjata niveltä toimimaan mekaanisesti oikein tai tarvittaessa tukea niveltä toiminnallisesti.  Urheiluteippausta käytetään mm. rajoittamaan nivelen liikettä tai kivuliasta liikesuuntaa.

Lantionpohjalihasten fysioterapia

Heikentyneistä lantionpohjan lihaksista saattaa aiheutua mm. virtsanpidätyskyvyn ongelmia, ilman karkailua, selkäkipuja, virtsarakon ja kohdun laskeumia, ummetusta ja yhdyntäkipuja. Useimmiten oireista kärsitään aivan turhaan, sillä harjoittamalla lantionpohjan lihaksia oireita voidaan lievittää ja useissa tapauksissa ne voidaan poistaa jopa täysin.

Faskiamanipulaatio/käsittely

Faskiamanipulaatiossa keskitytään erityisesti hoitamaan syvää lihaskalvoa, jonka kautta pyritään vaikuttamaan liikkeen hallintaan ja kipuun. Faskiamanipulaatio mahdollistaa ongelmien ratkaisun kipualueilta, koskematta itse kivuliaaseen alueeseen. Tuki – ja liikuntaelin oireiden ohella ilmenee usein myös ongelmia mm. hengitys –, ruoansulatus elimistössä sekä rauhasissa ja eri aistinelimissä. Faskiat jatkuvat myös näiden rakenteiden ympärille erilaisina kuin lihaskalvot, mutta välittävät aistimuksia kuten kipua venyttyessään.  Faskiakäsittelyllä voidaan hoitaa myös siis mm. toiminnallisia em. alueiden vaivoja, joille ei ole löytynyt lääketieteellistä selitystä.  Esimerkkinä vatsan alueen kivut/turvotus/ummetus.

 

Pre- ja postoperatiivinen fysioterapia

Pre- ja postoperatiivinen fysioterapialla tarkoitetaan ennen ortopedista leikkausta ja sen jälkeistä kuntoutusta fysioterapeutin avustuksella.

Ennen operaatiota tapahtuvan fysioterapian tarkoitus on kartoittaa toiminnallisesti tuki- ja liikuntaelimistön tilanne. Mitä paremmassa kunnossa tuki- ja liikuntaelimistö on ennen operaatiota, sitä paremmin se palautuu. Operaation jälkeisen fysioterapian tarkoitus on palauttaa tuki- ja liikuntaelimistön toimintakyky ja estää kompensatoriset liikkeet. Toimintakyvyn palauttamiseksi on tärkeää saada operoitu alue toimimaan yhdessä muun tuki- ja liikuntaelimistön kanssa optimaalisella tavalla.

Fysioterapialla on kiistattoman tutkimusnäytön mukaan merkittävä vaikutus leikkauksista toipumisessa.

Leukanivelen fysioterapia (TMD)

Fysioterapialla voidaan lievittää purentaelimistöstä johtuvia kiputiloja ja toimintahäiriöitä. Leukanivelen fysioterapialla on vaikutus mm. leukanivelten toimintaan, päänsärkyyn ja kasvokipuihin.

Täältä lisätietoa leukanivelen fysioterapiasta. 

 

Lisätietoa tuki- ja liikuntaelimistön vaivoista Käypä Hoito -sivuilta:

Alaselkäkipu

Niska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *